Nieuwsberichten | Lees ons actuele nieuws hier

Menu

Incasso Spanje

Welke acties onderneem je als Spaanse debiteuren weigeren om te betalen? Wees op je hoede, want door de economische misère in dit Zuid-Europese land is het aantal wanbetalers flink gestegen. Zeker als het om de internationale handel gaat. Tussen de Spaanse en de Nederlandse wetgeving bestaat een cruciaal verschil in juridische incassoprocedures. In de Nederlandse wet staat de bescherming van crediteuren centraal. In het Spaanse rechtsstelsel richt de focus zich op de bescherming van debiteuren. Wees dus op je hoede en leun niet achterover: een proactieve houding is gewenst.

Eisen factuur

Als je in zee gaat met Spaanse bedrijven, dien je goed beslagen ten ijs te komen. De vordering moet tot in de finesses geregeld zijn. Verder moet jouw factuur zowel aan de Spaanse als de Nederlandse richtlijnen voldoen. Bovendien is het belangrijk om je algemene voorwaarden op de juiste manier te overhandigen. En vanzelfsprekend kun je je voordeel doen met onderstaande tips over hoe incasso in Spanje werkt.

Stappenplan Incasso Spanje

Verstuur een aanmaning

Als een Spaanse debiteur de overeengekomen betalingsafspraak schendt, is het raadzaam om eerst contact op te nemen om de achterliggende reden te achterhalen. Kom je er samen niet uit, verstuur dan een aanmaning per aangetekende post, met ontvangstbevestiging. Een getekende bevestiging geeft je zekerheid, indien een Spaanse debiteur de vordering aanvecht of tijd probeert te rekken door betalingsregelingen voor te stellen waarmee je waarschijnlijk niet akkoord zult gaan.

Draag de openstaande vordering over

Weigert de Spaanse debiteur aan zijn betalingsverplichtingen te voldoen, nadat je aangetekend een aanmaning verstuurd hebt? Geef de openstaande vordering dan direct uit handen. De incassospecialisten van CollactiveBMK staan je graag met raad en daad terzijde. Onze incassopartners in Spanje spreken de taal van uw debiteur, kennen de cultuur en betalingsgewoontes van het land en zijn vanzelfsprekend op de hoogte van de lokale wet- en regelgeving. Onze incassopartners gaan voor ke aan de slag, tegen vooraf bepaalde tarieven. CollactiveBMK voert de regie, bewaakt de voortgang en blijft het aanspreekpunt voor jouw incasso in Spanje. Blijft de buitengerechtelijke procedure zonder resultaat? Start dan een juridische procedure.

Start een gerechtelijke procedure

Levert de buitengerechtelijk fase niks op? Dan is een gerechtelijke procedure een logische keuze. Afhankelijk van de (hoogte van) de vordering, bestaan er in Spanje verschillende procedures. Voor vorderingen die hoger zijn dan € 2000,- ben je aangewezen op een procureur of advocaat.

  • Betalingsbevelprocedure: een relatief snelle procedure als de debiteur de vordering niet aanvecht. De rechter maant dat de debiteur aan binnen 20 dagen te betalen.
  • Procedure bij vorderingen tot € 6.000, -. UDew debiteur ontvangt een dagvaarding om voor de rechter te verschijnen. Binnen 6 weken volgt het vonnis.
  • Procedure bij vorderingen van meer dan € 6.000, -. Bij deze procedure wordt langdurend geprocedeerd. 1 á 2 jaar is geen uitzondering.

Meer weten?
Neem dan contact met ons op, we helpen je graag!

Plan een videogesprek in met

Annuleer